(+90) 532 295 97 82  -  (+90) 212 671 46 82        info@gogusmetal.com

 

Sağlık Bakanlığı 2007/67 sayılı genelge su depolarının temizliği ve dezenfektasyonun 6 ayda bir yaptırılması yönündedir.. Vücut ve mutfak sağlığına katkı için temiz su kalitesini arttırmakta izlediğimiz yöntem şöyledir.

Su Deposu Temizliği 

Sağlık Bakanlığı 2007/67 sayılı genelge su depolarının temizliği ve dezenfektasyonu'nun yılda 2 kez yaptırılması yönündedir.. Beden ve mutfak sağlığına katkı için temiz su kalitesini artırma da izlediğimiz yöntem şöyledir : Depo içi tamamen boşaltılır, personellerimiz depo içine girerek ortalama 140 bar basınçlı su jetiyle yüzeyleri iyice yıkar. Dip çamuru ve tortuyu dışarı aldıktan sonra iç yüzeyleri sağlık bakanlığından onaylı yüzey temizlik ve dezenfektan maddesi ile fırçalar. Su jeti ile yıkama ve durulamadan sonra depo içi tamamen boşaltılıp 2 nci kez dezenfekte edilir.  Depo hakkında gerekli bilgiler, kullanılan kimyasalların teknik bülteni yetkili kişiye verilir ve su deposu kullanım kılavuzu ve dezenfekte tarihi su deposunun üzerine yapıştırılır.

Metal su deposu boyanması
Depo iç kaplaması % 30 dan fazla korozyona uğramışsa, yeniden boyanması gerekir.Kumlama ve hemen arkasından içme suyu test raporlu solventsiz epoksi boya ile 2 kat 200-250 mikron boyanması gerekir. Astar ve yüzey toleranslı yada su bazlı boyalar kullanmamalıdır. Boyanın kuruması ve mekanik ve kimyasal direnç kazanması için 7 gün su değmeden beklenmelidir. Yıkanıp boya kürleşme kalıntıları temizlendikten sonra kullanılabilir.
Beton su deposu yalıtımı
Eski kaplama mekanik yöntemlerle raspalanarak depo içerisinde sağlam zemin bulunmalı,çukur ve çatlaklar tamir harçları ile tamir edilip, kenar köşe alkali dayanımı yüksek kanaviçe takviyeli , 2 kat içme suyu test raporlu esnek ve yarı esnek malzeme ile yalıtılmalıdır.7 -14 gün beklenip, yıkanarak su verilir.
Su deposu kullanım kılavuzu
İçme suyu test sertifikasına sahip yalıtım malzemeleri Türkiye’de Hacettepe üniversitesi, İTÜ, Hıfsızsıhha Gıda uygunluk yada BS-6920 standardına uygun içme suyu test raporları vermektedir. YKS, Köster, Meges gibi ürünlerin içme suyu uygunluk raporları vardır. 
PVC Membran
Son yıllarda PVC Membran kaplama oldukça ilgi görmektedir. İstanbul’da da özellikle beton depoların bohçalanmasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Beton depolarda seramik kaplama
Beton depolarda seramik kaplama oldukça kaliteli malzeme ve iyi işçilik gerektirmektedir. En basiti alkali dayanımı yüksek file, su geçirim katsayısı çok düşük olan havuz seramiği, seramik altına sürülen tam esnek yalıtım malzemesi ve derz dolgusunun kimyasallara dayanıklı epo fuga olması genellikle göz ardı edilmektedir.
Kuyu suyu
Kuyu suyu analizi düzgün aralıklarla yaptırılmalıdır. Kuyu suyunu depolayarak bekletmeniz halinde suda bakteri üreyebilir.Sağlıklı kuyu suyunda tonda 8 gram % 15 lik sodyum hipokloritle klorlama yaparak, bakteri üremesini engelleyebilirsiniz.
Tankerle taşıma suyu
İnsani amaçla tüketim için binalara tankerle su taşınması il sağlık müdürlüğünce yasaklanmıştır. Tanker suyunu sadece bitki sulamasında ve inşaat işlerinde kullanabilirsiniz.
Beton depoların tavan yalıtımı
Beton depoların tavanı dizo siyanat içeren köpük yada yalıtım levhaları ile yalıtılmamalıdır. kapalı ortam olan su depolarında buhar, gaz alışverişi su yapısında bozulmalara yol açabilir.
Yangın suyu deposu
Yıllarca kullanılmadan beklemiş su bulunduran yangın suyu deposunun vanalarının tam kapattığından emin olmalısınız. İçme suyu deponuza kirli su karışabilir.
Tankerle Taşıma Su
Bu tip sularda kuyulardan temin edildiği için sert ve kireçlidir.Kullanırken sertlik ölçümü yapılmalıdır.

Su Deposu
yangın tüpü, kasko poliçesi, emniyet kemeri, oto sigortası, elektrik sigortası gibi uzun süre lazım olmayabilir. Ne zaman lazım olacağını bilemeyeceğiniz su deponuzu her zaman işe yarayabileceğini düşünerek temiz ve bakımlı tutunuz.